Pozantı Kongresinin 99. Yılı Törenlerle Kutlandı

Pozantı Kongresinin 99. Yılı Törenlerle Kutlandı

Pozantı Kongresinin 99. Yılı Törenlerle Kutlandı

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 5 Ağustos 1920’de Pozantı ilçesine gelişi ve 1.Pozantı Kongresini yapmasının 99'ncu yıldönümü coşkuyla kutlandı.

Adana’nın Pozantı ilçesi gurur ve onur gününü coşkulu bir etkinlikle kutladı. 5 Ağustos 1920 tarihinde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, Mareşal Fevzi Çakmak’la birlikte Konya üzerinden trenle Pozantı ilçesine gelip, Adana vilayeti Fransız güçleri tarafından işgal altında olması sebebiyle ulu bir çınarın altında 1.Pozantı Kongresi’ni yapmıştır. Pozantı henüz o yıllarda Karaisalı ilçesinin bir nahiyesi iken Atatürk, mebuslarla aldığı kararla Pozantı’yı Adana’nın vilayeti yaparak ilk vali atamasını da burada yapmıştır. İşte Pozantılı bu onur ve gurur gününü her yıl olduğu gibi bu yıl da Pozantı Kaymakamlığı ve Pozantı Belediye Başkanlığı’nın düzenlemiş olduğu çeşitli etkinlik ve törenlerle kutladı.

Kutlama törenine İlçe Kaymakamı Muammer Sarıdoğan, CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Belediye Başkanı Mustafa Çay, Cumhuriyet Başsavcı Vekili İsmail Şivka, İlçe Jandarma Komutan Vekili Kd. Bşçvş Bahtiyar Keten, İlçe Emniyet Müdürü Fatih Uyguralp, Siyasi Parti Temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluş Başkanları ve Pozantılı vatandaşlar katıldı.

Atatürk anıtı önüne Pozantı Kaymakamı Muammer Sarıdoğan ve Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay’ın çelenk sunumuyla başlayan tören daha sonra istasyon meydanında Atatürk’ün  tren ile gelişinin temsili karşılamasıyla devam etti. Tören sunucusu Murat İnce, Atatürk’ün 5 Ağustos 1920’de Pozantı’da yaptığı konuşmayı törene katılanlar bir kez daha okurken günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ise İlçe Kaymakamı Muammer Sarıdoğan yaptı.

Kaymakam Muammer Sarıdoğan, konuşmasında “Değerli  Pozantılı Hemşehrilerim, Türk milletinin şeref dolu tarih sayfalarında, bu güzide Pozantı ilçemiz ve gönülleri  memleket sevgisiyle çarpan Pozantılı hemşehrilerimiz, ebediyen silinmeyecek onurlu bir yer edinmiştir. Kurtuluş savaşı döneminde  Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ ün önderliğinde vatanımızın düşman işgalinden kurtuluşunda Pozantı ilçemizde önemli bir kongre düzenlenmiştir. 5 Ağustos 1920 tarihinde gerçekleştirilen Pozantı kongresi başta Adana ve güney bölgemiz olmak üzere memleketin düşman işgalinden kurtuluşunda lokomotif görevi üstlenmiştir. Güney cephesinde kendilerini büyük bir azim ve kararlılıkla vatanın kurtuluşuna adayan kahraman Kuvay-i Milliye’ ciler, düzenli ordularla birlikte tek elden idare edilmiştir.  Bütün Çukurova ve çevresi, burada alınan önemli etkili kararlar neticesinde işgalden kurtarılmıştır.Bu kongre ile birlikte Pozantı ilçemiz, 5 Ağustos 1920 den 5 Ocak 1922’ ye kadar Adananın vilayet merkezi olmuştur. Pozantı Kongresi, daima bütün yönleriyle anlatılmalı, gerçek ve büyük değeri üzerinde durulmalıdır. Nitekim Pozantı’ mız tüm Anadolu’ ya vatanseverlik örneği olabilmiş, yurdumuzun kurtuluşunda şerefli, övünç dolu bir merkez olmuştur.

Gerçek ve büyük kuvvetini Cenabı haktan alan, kutlu tarihi boyunca şerefini ve istiklalini koruma uğrundaki bütün kahramanlık duygularını yine şanlı ecdadından alan milletimizin ve kahraman Pozantı’ lı hemşehrilerimizin her zaman milli tarihimize yeni şanlı sayfalar ekleyeceğine itimadımız tamdır. Pozantı Kongresi ve önemi yeni nesillere büyük ve önemli bir miras olarak kalacak olup  bütün Adana ve Pozantı için  gurur. Sevinç ve övünç kaynağı olmaya devam edecektir.” Dedi.

Yapılan konuşmaların adından  Adana Büyükşehir Belediyesi Halk oyunları ekibinin gösterisi ve ebediyete intikal etmiş Şehitler için yapılan duanın ardından kutlama töreni sona erdi.



Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis