BAŞKAN ÇAY’DAN ESNAFLARA DUYARLILIK ÇAĞRISI

BAŞKAN ÇAY’DAN ESNAFLARA DUYARLILIK ÇAĞRISI

Son günlerde döviz kurunun yükselmesiyle birlikte fiyatların fahiş yükseldiğine dikkat çeken Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay, kurların düşmesiyle birlikte fiyatların makul seviyeye düşürülmesi hususunda esnaflardan duyarlılık istedi.

Makamında, Esnaf Odası Başkanı Yunus Aytekin ve Zabıta Müdürü Yaşar Süllü ile birlikte ortak bir açıklama yapan Başkan Çay, son bir ayda ülkenin ekonomik anlamda ciddi bir çalkantı yaşadığını ifade etti.

“SÜREÇ HEPİMİZİ ÜZDÜ”

“Bugüne kadar hayatımız boyunca görmediğimiz, Dolar’ın ve Euro’nun en enteresan bir şekilde yükseldiğine hep beraber şahit olduk” diyerek sözlerini sürdüren Başkan Çay, “Bu süreç hepimizi gerçekten üzdü. Bu sürecin içerisinde kazananlar da oldu kaybedenler de oldu. Lakin kazananlara baktığımız zaman genelde holding sahiplerini görüyoruz. Parayı parayla kazananların olduğunu görüyorsunuz. Emekçi insanların, yüreklerini ortaya koyanların, bu ülkenin değeri için katma değer koyanların ise süreç içerisinde kayba uğradığını hep beraber müşahede ettik. Ve herkeste psikolojik olarak gelecek kaygısı başladı. Bu kaygı doğru bir kaygı görülse de gerçekten şişirilmiş bir balon olduğunu hem bu ülkede yaşayan 56 yaşında bir birey olarak, devletin değişik kademelerinde çalışmış, bugün de üç dönemdir Pozantı Belediye Başkanlığı yaparak bu memlekete, bu millete hizmet eden biri olarak, yani bunun bir balon olduğunu biliyorduk. Bulunduğumuz her ortamda bunu ifade etmeye çalıştık. İnsanlarımızı kontrol altında tutmaya, özellikle gariban insanların bir şeylerini satarak, dolara yönelmesini engellemek için gerçekten çok mücadele ettik. Bazılarında etkili olduk ama birçoğunda etkili olamadık” diyerek serzenişte bulundu.

“ENDİŞEYE SEVK ETTİK”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin yeni ekonomik paketine de vurgu yapan Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay, “Yeniye yönelişin, dolarla alışveriş yapmaktan ziyade Çin, Rusya, Azerbaycan ve İran gibi ülkelerle kendi para birimi üzerinden ihracat ve ithalat yapmakla ilgili yaptıkları bazı anlaşmalar doların ateşini düşürmekle kalmadığı gibi endişeye sevk ettik. Bu sevk tabii ki Türkiye’deki TL’nin değerlerini artırdı. Bu değerler, durduğu yerde artmadı tabii ki. Devlet bunu yaparken Dolar’ın ve Euro’nun ateşini düşürürken ne yaptı? Kur artışının karşısında özellikle esnafların fiyatlara yaptıkları fahiş artışları göz önüne alan devlet, belki de bugüne kadar ki Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde en yüksek oranda asgari ücret artışını açıklayarak yüzde 56’ya yakın bir artış açıklayarak, 4 bin 253 lira olarak belirledi” diye konuştu.

“VATANDAŞI KORUMAYA YÖNELİK HAMLELER YAPTI”

Müdahalenin bununla kalmadığını da belirten Başkan Çay, hem asgari ücrette hem de memur maaşlarında yeni yapılacak zam sürecinde bunlardan vergi muafiyetlerinin getirildiğini ifade etti. Damga Vergisi gibi farklı vergilerle de muafiyetlerin getirildiğine işaret eden Pozantı Belediye Başkanı Çay, “Dolayısıyla esnafın eline yani memurun, işçinin eline geçecek olan paranın değerini biraz daha korumaya yönelik hamleler yaptı. Bununla da kalmadı. Özellikle TL bazında ülkesine, devletine güven içerisinde halen bankalardaki mevcut mevduatlarını TL'de tutan vatandaşlarımıza karşı doların karşısındaki kur farkıyla ilgili garanti getirildi. Yani özellikle faizleri düşük tutarak, ekonomide faizleri düşük tutarak, esnafın, yatırım yapmasıyla ve desteklemeyle ilgili ciddi anlamda değer koydu. Koyarken de şunu ifade etti Sayın Cumhurbaşkanı; dedi ki, düşük faizle para alıp, parayla para kazanma içine gidenlerle ilgili de yaptırım yapacağız. Yani verirken sopayı da göstermeyi unutmadı. Bütün bu açıkladığı değerlere baktığımız zaman bugün itibariyle doların 11.52, Euro’nun da 13.08 lira olarak bugün piyasayı aştığını görüyoruz” dedi.

MHP Genel Başkanı Dr. Devlet Bahçeli’nin yaptığı çağrıya da atıfta bulunan Başkan Çay, “Genel Başkanımız sayın Dr. Devlet Bahçeli Beyefendi’nin yapmış olduğu açıklamalarla ve bizlere de göndermiş olduğu genelgelerle de özellikle Türkiye genelindeki bütün MHP İl, İlçe, Ocak ve Belediye Başkanlarının mutlaka ama mutlaka esnaf odası başkanlarıyla, hal yöneticileriyle, büyük esnaflarla görüşme yapmalarını ve bu ekonomik kurtuluş savaşı sürecinde bu emperyalist güçlerin oyunlarını hep beraber bozmak adına birazcık fedakârlık yapması gerektiği, esnafın hiç olmazsa yüzde 3-5 bile olsa vatandaşın cebine etki yapacak bir fiyat indiriminin bu ülke için zaruri olduğunu ifade etti” diyerek çağrıda bulundu.

“BU MEMLEKET BÖYLE KURTULDU”

“Bugüne kadar kar marjınız yüzde 25 ise sizden bir şey istiyoruz” diyerek konuşmasına devam eden Başkan Çay, şöyle devam etti:

“Bu şuna geliyor değerli hemşerilerim; bugüne kadar eğer sizin kar marjınız yüzde 25 ise sizden bir şey istiyoruz. Kurtuluş Savaşı sürecinde 1919- 1920’li yıllarda bu millet, nenelerimiz top arabalarının, kağnıların arkasında, o yaşlı vücuduna rağmen bir tane top mermisini sırtında taşıyarak cephede onlara mermi oldu. Analarımız evdeki entarilerini, bezlerini verdi askerin ayağında çarık oldu, çorap oldu. Yani bu memleket böyle kurtuldu. Bu memleket böyle değer buldu. O günlerden bu günlere bir çağ atlamış Türkiye toplumu her geçen gün silahıyla güçlenirken, buradaki rahatsızlıklar başka. Bunun ekonomik savaş olmasının dışında başka bir şey var. Türkiye yıllarca birilerine bağımlı hale getirildi ve onların kobayı oldu. Ne dedilerse onu yaptık. IMF ne dayattıysa onu kabul ettik. Ama bugün kendini yönetebilen, lider bir ülke olma yolunda ciddi adımlar atan ve herkes tarafından da takdirle karşılanan bugün İHA’larının, SİHA’larının olduğu, ihracat yapar duruma geldiği bir ülkede, bugün eğer bir esnaf olarak doların yüksek döneminde malı pahalı aldık diyebilirsiniz, doğrudur. Eskiden de bakkallık yapmış esnaflık yapmış bir kardeşiniz olarak söylüyorum. Yüzde 20 kar marjınızı lütfen ama lütfen yüzde 10’a indirin. Ama bu millete fiyatlarınızda 10 lira, 15 lira, 20 lira da olsa indirdiğinizi biz görelim.”

ESNAFIMA KEFİLİM VE GÜVENİYORUM

Başkan Çay’ın ardından kısa bir söz alarak esnaf ve vatandaşlara seslenen Pozantı Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Yunus Aytekin ise, “Belediye Başkanımız ülkenin genel manası ve yerel manada bir esnafın nasıl hareket etmesiyle ilgili gerekli açıklamayı çok güzel yaptı. İçerisinde bulunduğumuz olay siyasi bir olay değil.” dedi.

Pozantı’da bine yakın esnafın olduğunu ifade eden Aytekin, “Farklı gruplarda hizmet eden esnaflarımız var. Milli mücadelenin meşalesinin yakılmış olduğu Pozantı’da her hangi bir esnafımızın stokçuluk yaptığı ya da fahiş fiyatla ürün sattığına şahit olmadık. Sadece Başkanımızın dediği gibi esnafımız aldığı ürünü bir-iki haftalık alıp sattı. Elbette şu 15-20 gün, ülke genelinde olduğu gibi Pozantı’da da fiyatlarda artış oldu. Esnafta aldığını 3-5 lira üzerine koyup yüzde 10 ya da yüzde 20 ile sattı. Bunlara şahit olduk ama benim esnafım ne stokçuluk yaptı ne de dolara ürününü bağlayıp dolar üzerinden satış yaptı. Bu saatten itibaren dolar kurlarının düşmesinden dolayı sahaya indiğimizde esnaflarımızdan şunu hissettik. Sadece aldıkları pahalı ürünleri pahalıya sattıklarını belirledik. Doların düşmesiyle birlikte de fiyatlarda ufak ufak düşüşler yapmaya başladıklarını görmeye başladık. Esas sıkıntı esnaflarımızın ürünlerini toptan aldıkları yerde hala fiyatlarının düşmemesi olduğunu tespit ettik. Ben Esnaf Odası Başkanı olarak esnafıma kefilim. Nedeni de ucuza aldığı ürünü, yüzde 50 zam yapıp satacak bir esnafımız yok. Bundan eminim ve kefilim. Bundan sonra 2-3 ay içerisinde fiyatların normale döneceğinden belediyemizin, zabıta birimlerimizin kontrolünde yapılacak olan denetimlerle bu işlerin düzeleceğine inanıyorum” diye konuştu.


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis