POZANTI KONGRESİ MEMLEKETİN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUNDA LOKOMOTİF GÖREVİ ÜSTLENMİŞTİR

POZANTI KONGRESİ MEMLEKETİN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUNDA LOKOMOTİF GÖREVİ ÜSTLENMİŞTİR

POZANTI KONGRESİ MEMLEKETİN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUNDA LOKOMOTİF GÖREVİ ÜSTLENMİŞTİR

Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay’ın 5 Ağustos Pozantı Kongresi ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Pozantı’ya gelişinin 102. Yıldönümü sebebiyle bir mesaj yayımladı.

“Pozantı Kongresinin 102. Yıldönümünde, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere; Milli Mücadelenin aziz Kahramanlarını, gazilerini ve şehitlerini rahmetle ve minnetle yâd ediyor, saygıyla selamlıyorum” diyen Başkan Çay mesajında şunları dile getirdi.

“İstikbal ve istiklal davasında büyük başarıların elde edilmesinde; Anadolu’nun düşman işgalinden kurtarılmasında Pozantı ve Pozantılı ecdadımız çok önemli bir yere sahiptir. Anadolu toprakları peyder pey işgal edilmeye başladığında, ilk günden itibaren milletimiz Mustafa Kemal Paşa'nın önderliğinde işgallere karşı tepkisini göstermiş, direnişlere başlamıştır.

"POZANTI, DİRENİŞİN MERKEZİ HALİNE GELMİŞTİ"

Kurtuluş savaşı sırasında yapılan Erzurum, Sivas ve Pozantı gibi kongreler, milletimizin makûs talihini yenmesinde, kendine vurulmaya çalışılan zincirleri kırmasında büyük önem arz etmektedir. 5 Ağustos 1920 tarihinde gerçekleştirilen Pozantı Kongresi; başta Adana ve güney bölgemiz olmak üzere memleketin düşman işgalinden kurtuluşunda adeta lokomotif görevi üstlenmiştir. 102 yıl önce işgalci güçlere karşı direnişin merkezi haline gelen Pozantı, gerçekleştirilen kongreden sonra Adana'nın Vilayet Merkezi ilan edildi. Bölgeden gelen askerden sivile kanaat önderleri, dönemin TBMM Başkanı Mustafa Kemal Paşa ve Fevzi Paşa'yla birlikte mücadelenin güney cephesinin yönetim kararlarını Pozantı'da aldı. Bütün Çukurova ve çevresi burada alınan önemli ve etkili kararlar neticesinde işgalden kurtarılmıştır.

"YENİ NESİLLERE ÖNEMLİ BİR MİRAS OLARAK KALACAK"

Dört bir yandan Türk Milletinin toprak bütünlüğüne saldıran düşman kuvvetleri Pozantı’da milletimizin kahramanlığını ve fedakârlığını görmüştür. Şerefini ve istikbalini koruma uğrundaki bütün kahramanlık duygularını, şanlı ecdadından alan milletimizin ve kahraman Pozantılı hemşerilerimizin her zaman milli tarihimize yeni şanlı sayfalar ekleyeceğine itimadımız tamdır. Pozantı Kongresi ve önemi, yeni nesillere büyük ve önemli bir miras olarak kalacak olup, bütün Adana ve Pozantı için gurur, sevinç ve övünç kaynağı olmaya devam edecektir. Bu duygu ve düşüncelerle Pozantı Kongresi’nin 102. yıl dönümünde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere İstiklal Savaşımızın tüm kahramanlarını saygı ve rahmetle yâd ediyorum.''


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis