POZANTI’NIN 101’İNCİ ONUR GÜNÜ

POZANTI’NIN 101’İNCİ ONUR GÜNÜ

Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay, Pozantı’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 101. Yıldönümü nedeniyle bir kutlama mesajı yayınladı.

Mesajında pandemi dönemi nedeniyle geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da düzenleyecekleri sade bir törenle kutlayıp, günü sosyal medya hesaplarından verecekleri dijital canlı konser ile tamamlayacaklarını belirtti.

İşte Başkan Mustafa Çay’ın o mesajı

“Kıymetli Adanalılar, çok değerli Pozantılılar, malum olduğu gibi 25 Mayıs 2021 Salı günü Pozantı’nın kurtuluşunun 101’inci yıldönümünü kutlayacağız. Sizlerin de bildiği gibi geçen yıl 100. Yıl olmak üzere şanssızlığımız, talihsizliğimiz ve dünyanın içerisinde bulunduğu pandemi sürecinden dolayı maalesef eskiden kutladığımız gibi büyük etkinliklerle, coşkularla sizlerle heyecanla paylaşarak bu onur günümüzü kutlayamıyoruz. Ancak her şeye rağmen genç nesillere, geleceğe anlam bırakmak ve geçmişin tarihi gücünü ortaya koymak adına bu etkinlikleri bazen dijital ortamlarda bazense bireysel de olsa kutlamayı ve kutlatmayı bir sorumluluk olarak görüyoruz.” Diye konuşmasına başlayan Başkan Mustafa Çay şu şekilde devam etti.

“25 Mayıs Salı günü sabah saat 10.00’da ilçe protokolümüzle beraber Atatürk Anıtına çelenk koyarak başlayacak olan törenimiz, daha sonra ilçe şehitliğini ziyaret, ardından da Belemedik’te şehit olan Şehit Kasım Hoca Efendinin anıt mezarını ziyaret ederek dua edeceğiz. Sonrasında içe Belemedik’in eşsiz doğasında yapmış olduğumuz tabiat parkı içerisinde değerli Türk Hal Müziği sanatçısı Savaş Korkmaz ekibiyle birlikte saat 16.00 ile 18.00 saatleri arasında dijital konser verecek. Bu konser ise hem sanatçımızın, hem Pozantı Belediyesinin hem de kendi şahsi sosyal medya hesaplarımdan canlı yayınlanacak. Böylelikle halkımızın evlerine konuk olacağız.” dedi.

POZANTI’NIN KURTULUŞU ÖYLE BASİT BİR KURTULUŞ DEĞİL

Pozantı’nın Kurtuluşu öyle kurtuluş deyip geçilecek bir şey değil. Pozantı’nın Kurtuluşu yıllar öncesinde Belemedik’i işgal altına almış ve Fransızların en önemli komutanlarından biri olan Meslin ve onun bine yakın ordusunun Belemedik’ten 24 Mayıs akşamı hareket etmesiyle birlikte Çukurova’nın işgal edilmesi, Mersin ve Adana’nın ele geçirilmesiyle ilgili hevesleri Gülek tarafına giderken Kılavuz Hatice’ye rastlıyorlar ve kendilerine yol göstermesini istiyorlar. Onun yol göstermesini istedikleri kılavuz Hatice, Türk kadınının o zekâ dolu yaklaşımıyla aileme haber vereyim, merak ederler diyor ve çadırına gidip köylülere haber etmesini farklı güzergâhtan götüreceğini söylüyor. Kılavuz Hatice, Fransız ordusunu çok dar bir vadiden Karboğazı’na indirirken 44 tane kahraman Kuvayi Milliyeci Fransız ordusunu vadi içerisinde ateş altına alarak sanki büyük bir Türk ordusu tarafından kuşatıldıkları izlenimi veriyor ve Fransız Komutanı Meslin, beyaz bayrak açarak 44 Türk Kahramanımıza teslim oluyor ve esir alınmak suretiyle Pozantı’nın Kurtuluşu bu şekilde gerçekleşiyor. Böylelikle belki de Adana ve Mersin’in işgalden kurtuluşuna yönelik çok önemli bir adım gerçekleşiyor.

POZANTILILAR RUHSUZ VE ONURSUZ BİR MİLLET DEĞİLDİR

Değerli hemşerilerim, öyle Pozantılılar ruhsuz, inançsız, onursuz bir millet değildi. Onun için o günlerde gösterdikleri kahramanlıklar, bugün destansı bir şekilde hem Ulu Önder Atatürk’ün 5 Ağustos 1920 tarihinde Pozantı’ya gelerek Pozantı Kongresi ile onurlandırıp,  kendi iline vilayet merkezi olarak bahsettiği Pozantı’dan bahsediyoruz. Onun için sizlerden istirham ediyorum. Bu onur günümüzü her ne kadar birbirimizle kucaklaşarak, kalabalıklar halinde kutlayamıyor olsak da evinde Türk Bayrağı olan herkesin bir sancak gibi balkon ve pencerelerine asarak bu coşkuya ortak olmalarını istiyorum.

Biz bugün pandemi sürecinden kaynaklanan dünyanın içinde zorluk yaşadığı süreci hep beraber yaşıyoruz. Ama coşkumuzu, ülkemize olan sevdamızı ve o milli ruhumuzu kaybedersek asıl sağlığımızı ve bedenimizi değil, o gün ruhumuzu kaybetmiş olacağız. Ruhumuzu kaybetmemek için bu coşkumuza ortak olun ve hep beraber bu mahzun günleri güzellik içinde kutlayalım. 25 Mayıs Pozantı’mızın kurtuluşu kutlu ve mutlu olsun. 


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis